Menu
thumbSakret

SAKRET ziedos 10 000 eiro Latvijas sakrālās arhitektūras saglabāšanai

Latvijas Romas katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Z. Stankevičs un AS SAKRET HOLDINGS padomes priekšsēdētājs A. Vanags parakstīja līgumu par sadarbību Rīgas arhidiecēzes kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā.

Turpmāko trīs gadu laikā SAKRET ziedos būvmateriālus 10 tūkstošu eiro vērtībā, kā arī piedāvās uzņēmuma ekspertu zināšanas Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles, vēsturisko ēku Ojāra Vācieša ielā 6, 11.Novembra krastmalā 29 un citu namu restaurācijas darbos.

“Esmu pateicīgs Andrim Vanagam un AS SAKRET HOLDINGS par atbalstu katoļu Baznīcas kultūrvēsturiskā un sakrālā mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā. Tas ir ļoti svarīgi: uzturēt sakrālās celtnes un kultūras pieminekļus tādā stāvoklī, lai tie kalpo par iedvesmas avotu mūsu tautai,” atzīst Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

“Latvijas sakrālā arhitektūra ir Latvijas vēstures redzamākā un izcilākā liecība – to veido unikāli mākslas darbi, kurus Latvijas sabiedrība un tūristi bauda no paaudzes paaudzē. Šīm vietām un būvēm ir ne tikai vēsturiska nozīme, tām ir arī nozīme mūsu pašapziņai un piederības sajūtas vairošanai. Kvalitatīva rekonstrukcija un restaurācija, izmantojot klimatiskajiem apstākļiem piemērotus materiālus, ir būtiska, lai šo vēsturi varētu saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm,” stāsta AS SAKRET HOLDINGS padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, kura inženierzinātņu maģistra grāds ir aizstāvēts Rīgas Tehniskajā universitātē akmens materiālu restaurācijā un konservācijā.

“AS SAKRET HOLDINGS kā Baltijas valstīs bāzēta uzņēmuma un viena no vadošajiem būvmateriālu ražotājiem reģionā pienākums ir dot artavu savas zemes kultūras mantojuma saglabāšanā. Tāpēc esam izveidojuši SAKRET kultūrvēsturiskā mantojuma atbalsta programmu, kuras ietvaros mūsu uzņēmumi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā atbalsta Baltijas valstu pieminekļu un baznīcu atjaunošanu un restaurāciju. Sadarbība ar Latvijas Romas katoļu Baznīcu ir daļa no šīs ilgtermiņa programmas,” turpina A. Vanags.

AS SAKRET HOLDINGS ražo dažādus būvniecības produktus, tai skaitā apmetumus, krāsas, mūrjavas, gruntis un būvķīmiju vēsturisko ēku atjaunošanai. Visi SAKRET materiāli ir radīti Baltijas un Skandināvijas tirgiem, ņemot vērā reģiona klimatiskos apstākļus, tai skaitā jūras tuvumu. Produktu kvalitātes apliecinājums ir to pastāvīgais augstais pieprasījums. Kopš 2005. gada SAKRET materiāli izmantoti vairāk nekā 20 kultūrvēsturisko celtņu – baznīcu, klosteru, memoriālo ansambļu atjaunošanā un restaurācijā Latvijā un Igaunijā. Latvijā ar SAKRET materiāliem atjaunotas tādas celtnes kā Rīgas Brāļu kapi, Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskās baznīca, Rīgas Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīca, Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīca Daugavpilī un daudzas citas. Lietuvā koncerns šobrīd veic sakrālās arhitektūras situācijas apzināšanu. SAKRET materiālus izstrādājuši AS SAKRET HOLDINGS pieredzējušie darbinieki.

Back to Top
-->